top of page

Castratie / Sterilisatie

Heeft u er wel eens over nagedacht uw hond te castreren? Of iemand vind dat dit gedaan moet worden. Maar u weet niet of u wel de juiste beslissing maakt?
 
Castratie.
Bij mannelijke dieren heet de operatie waarbij de testikels worden verwijderd castratie. Maar wist je dat deze ingreep bij vrouwelijke dieren eigenlijk ook castratie heet? We halen namelijk ook bij het vrouwelijke dier op zijn minst de eierstokken weg, en als je een geslachtsorgaan weghaalt, dan heet het castratie. Sterilisatie is iets totaal anders.
​

Castratie van de Teef

Een dier onder narcose wordt geopereerd

 

Met een castratie van een vrouwelijke hond, de teef, bedoelen we het operatief weghalen van de eierstokken. Indien nodig wordt ook de baarmoeder verwijderd. 

​

Daar waar bij de reu er eigenlijk weinig medische voordelen zijn om jong te castreren - afgezien van ongewenst dominant gedrag - ligt dit bij de teefjes anders, Bij de teef voorkomt steriliseren:

​

Melkkliertumoren op latere leeftijd

Door de vrouwelijke hormonen uit de eierstokken ontstaan melkkliertumoren sneller bij een teefje. Hoe jonger de teef gesteriliseerd, hoe minder lang de hormonen kunnen inwerken op het melkklierweefsel. Daarmee is de kans op melkkliertumoren ook kleiner.

​

Baarmoederontsteking teef op latere leeftijd

Steriliseren we een teefje niet, dan blijft ze haar hele leven onder invloed van vrouwelijke hormonen staan. Dit leidt vaak tot een baarmoederontsteking op latere leeftijd. De baarmoeder zal bij een acute baarmoederontsteking dan alsnog operatief moeten worden verwijderd. Als een teef met baarmoederontsteking geopereerd moet worden dan is dat een high risk operatie. De kans op complicaties of zelfs het overlijden van de teef tijdens de operatie is dan vele malen hoger omdat een teef met baarmoeder ontsteking gewoon erg ziek is.

 

Andere voordelen van een sterilisatie zijn:

  • De teef wordt niet meer loops (dus geen “gedoe”)

  • De teef niet meer drachtig of schijnzwanger worden

​

Loops worden

Teefjes worden voor het eerst loops op een leeftijd van tussen de 6 tot 12 maanden leeftijd. Vervolgens worden de meeste teefjes twee keer per jaar loops. Is jouw teefje loops, dan is het beste moment van steriliseren ongeveer 3 maanden na de loopsheid.

​

Leeftijd sterilisatie hond

Bij Dierenkliniek De Zadelkamer steriliseren (nou zeg ik tóch het s - woord! dat is speciaal voor de zoekmachines ;-)) wij honden bij voorkeur na de eerste loopsheid. Soms is er een indicatie om te wachten tot na de tweede loopsheid, bijvoorbeeld als het ras gevoelig is voor incontinentie. Heeft u vragen hierover? Neem even contact op. 

 

Er zijn trouwens geen medische indicaties om teven of reuen op een leeftijd jonger dan 6 maanden te 'helpen' (de zogenaamde vroegcastratie) dus die operatie voeren wij natuurlijk niet uit.

​

Laparoscopische Sterilisatie

Bij de teef is er ook de optie om laparoscopisch te steriliseren. Hierbij worden de eierstokken opgezocht middels een kijkoperatie en de teef heeft hier echt minimaal last van. Het is een specialistische ingreep en dus liggen de kosten voor deze operatie doorgaans zo'n €150,- - €350,- hoger dan de ouderwetse castratie van de teef. Voor deze operatie kunnen wij u met liefde doorverwijzen naar een aantal zeer kundige collega's. Neem ook hiervoor vrijblijvend contact op.

​

​

Castratie van de Reu

Zorg voor honden

Castratie wegens gedragsproblemen

De meest voorkomende reden om een mannelijke hond te castreren is in Nederland problemen met gedrag. Castratie kan ervoor zorgen dat uw dier rustiger en minder dominant wordt. Het kan, maar het hoeft niet! We mogen aangeleerd gedrag en gedrag als gevolg van mannelijk hormoon niet met elkaar verwisselen. Als u wilt weten of het gedrag aangeleerd of hormonaal is dan kunnen wij uw hond een implantaat (suprelorin) geven. Dit implantaat onderdrukt tijdelijk de productie van mannelijk hormoon. Gedraagt uw hond zich na het plaatsen van het implantaat zoals u dat graag zou willen, dan is castratie een goede optie. Is er geen verandering, dan kunt u beter met het gedrag van uw hond aan de slag!

​

Castratie voor een gezondere hond?

Daar waar bij teefjes in verband met de gezondheid geadviseerd wordt voor de eerste loopsheid te steriliseren, is er medisch gezien geen reden om een reu op jonge leeftijd te castreren. Op latere leeftijd kunnen er wel medische redenen zijn voor castratie. Prostaatproblemen, testikeltumoren en bepaalde tumoren aan de anus zijn daar voorbeelden van.

​

Kortom:

Castratie kan ervoor zorgen dat uw reu een aangenamer en minder dominante huisgenoot wordt. Wilt u zeker weten of castratie het gewenste effect heeft, dan kan een chemische castratie meer duidelijkheid verschaffen.

 

Heeft u vragen hierover of wilt u een afspraak maken neem dan contact op met onze praktijk.

bottom of page