top of page
Zoeken

Blog over vuurwerk bij dieren

Vuurwerkangst

Vuurwerkangst bij huisdieren is vaak een angst voor harde geluiden en dat wat er bij vuurwerk komt kijken (de specifieke geur, lichtflitsen, etc.)

Vaak is er een sterke associatie met vuurwerk rond de maanden van de jaarwisseling, omdat er dan gewoon veel geknald wordt in ons kikkerlandje, maar onweer, geweerschoten en ook sommige vormen van harde muziek kunnen hetzelfde effect op de huisdieren hebben.

Voor eigenaren is deze tijd van het jaar daarom ook heel naar, het is niet leuk om met een dier dat duizend doden sterft te zitten. Veel mensen en hun huisdieren trekken weg naar stillere oorden rond de jaarwisseling, gewoon om de ellende van het geknal te ontwijken.


Dat is natuurlijk een goede optie als je dat kunt doen. Voor die mensen die aan huis gebonden zijn - zoals ik dat ook ben - hierbij meer informatie.


 

Trainen


Er zijn natuurlijk veel verschillende middelen en medicijnen op de markt die helpen om deze tijd door te komen. Natuurlijk hebben wij die ook allemaal op de plank liggen.


Veruit de beste manier is natuurlijk als je je dier kunt leren dat dat geknal eigenlijk helemaal niet eng is maar alleen maar leuk:  De perfecte tijd om lekker te gaan spelen!

Je kunt je dier - bijna elk dier, geloof ons - leren dat vuurwerk en harde geluiden niet spannend of eng zijn. Je moet dan wel tijd investeren, maar het is het echt helemaal waard! ​


We hebben op de vuurwerk pagina een geluidsfragment geplaatst wat je gewoon kunt gebruiken.  Tijdens de trainingstijd elke dag 2 x afspelen en gelijk met de hond of kat gaan spelen met iets wat hij/zij súper leuk vindt: een bal, kong, teddybeer, wellicht door voertjes door de ruimte te gooien als ze erg door voer te motiveren zijn, dat weet je zelf natuurlijk het beste. 


Je begint met een geluidsvolume dat super zacht staat, je zet het aan en gaat spelen, spelen! Balletje gooien, voertjes gooien, trucjes doen, snuffelspelletjes doen: echt met je dier bezig zijn en de allerleukste dingen doen. Wat een feest!

Elke dag, twee keer per dag, hetzelfde devies en steeds met het geluid wat harder totdat de dag komt dat het bijna pijn aan je eigen oren doet.  En elke keer spelen, spelen, zo leuk die herrie!

Zodra ze er aan gewend zijn zul je merken dat als ze vuurwerk horen of andere harde geluiden dat ze voor je neus staan met een blik van 'Kom op! Spelen'!

​​​

(​Let op: dit geldt vooral voor dieren die nog geen angst voor vuurwerk kennen, maar is zeker ook te proberen bij dieren die wel al angstig zijn)


 

Wat kun je doen om je dier te helpen?


Er zijn legio aan tips om deze tijd van het jaar zo goed mogelijk door te komen. We zetten er een paar hieronder:

​​


  • Maak een veilige zone in je huis, een soort tent of schuilkelder waaronder je dier zich kan verschuilen, leg hier veel kleden, dekens en doeken omheen

  • Zet de radio of tv aan met het volume omhoog, dat geluid dimt het geluid van het vuurwerk

  • Laat het licht aan in de ruimte en doe de gordijnen dicht, dit houdt de lichtflitsen tegen

  • Laat je honden uit rond 21.00 - 22.00 uur, dit is meestal een periode dat het buiten wat rustiger is

  • Een beetje een open deur maar laat ze niet los lopen als je ze uitlaat maar lijn ze aan

  • Houdt katten deze avond en nacht binnen

  • Leidt ze af met spel en plezier maken zoals hierboven beschreven

En als laatste maar daarom niet minder belangrijk: als je dier naar je toekomt voor steun, steun hem dan. Ga hem vooral niet negeren en ga vooral niet over de top hysterisch roepen dat het goed komt maar een bemoedigende aai over de kop en hardop zeggen dat het goed is is zeker een goed idee om te doen!

Gelukkig hebben we ook ondersteunende supplementen en medicijnen voor de dieren die het deze tijd toch wel echt te zwaar hebben. We lichten ze in het kort toe, bij vragen over gebruik, etc schroom niet even contact op te nemen.



 





We hebben drie (3) supplementen die kunnen helpen met het minder heftig ervaren van vuurwerk.


Bij sommige dieren werken ze echt helemaal top, bij andere dieren lijken ze amper tot geen effect te hebben. Ze zijn zeker wel de moeite van het proberen waard!


Ze zijn vrij verkrijgbaar en je kunt ze dus overal kopen, zo ook bij ons tegen een concurrerende prijs.


 



Natuurlijk hebben we ook medicatie op de markt om te helpen bij vuurwerk angst bij dieren. We hebben het dan over Tessie, Sileo, Pexion en daarnaast Gabapentine, pre-gabaline en Alprazolam mochten de eerste opties niet een optie zijn voor uw dier.

​​

Medicatie is niet vrij verkrijgbaar, moet op recept en mag alleen voorgeschreven worden na een klinisch onderzoek van het dier.


 

Kortom een heel verhaal weer! Neem gerust contact op als je even wil sparren en of gewoon meer informatie wil over dit onderwerp dat totaal overbodig zou kunnen zijn als we een wat beter overheidsbeleid zouden hebben omtrent vuurwerk.


Oh en vergeet de online lezing van morgen niet! Inschrijven kan nog steeds.

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page